Загубен, закъснял или повреден багаж след полет може да провали почивката

...
Загубен, закъснял или повреден багаж след полет може да провали почивката
Коментари Харесай

Обезщетението за изчезнал багаж може да достигне 1600 евро

Загубен, просрочен или развален багаж след полет може да провали почивката на всеки. Ако ви се случи, не изпадайте в суматоха, само че и не отлагайте да предприемете няколко значими стъпки, поучават от Европейския потребителски център в България. 

Още на летището на гише „ Рекламации на багажи “ е належащо да попълните специфичен протокол, така наречен PIR, където да опишете съответния проблем - изчезнал или развален куфар.

Ако куфарът липсва

Ще би трябвало да можете да докажете какво тъкмо сте опаковали и каква е цената му. Не се чака да пазите касови бележки за такъми, закупени преди години, само че в случай че се постанова да пренасяте скъпи вещи, е рационално да разполагате с доказателства за цената им. При пътешестване с ценен багаж е добре да го застраховате. Вещи като преносим компютър, фотопарат, бижута или ключове за жилището носете в ръчния си багаж. Добре е да имате фотография или видео със наличието на куфара.

Често при полети с прикачване времето не е задоволително багажът да бъде разтоварен от единия аероплан и претрупан на другия. Така куфарът може да ви бъде доставен едвам към края на престоя. В тези случаи самолетната компания би трябвало да покрие разноските ви за закупуване на движимости от първа нужда до приемане на багажа - продукти за персонална приложимост като долни дрехи, козметика и облекла. 

Разходите за тях обаче би трябвало да бъдат в рационални граници. Някои авиокомпании покриват част от сумата за тези вещи или да ви дават комплект с козметика например. Уместно е да се посъветвате с представител на самолетната компания, преди да предприемете съответните покупки. Съхранявайте касовите бележки за всяка сходна покупка. Авиопревозвачът може да сметне някои покупки за голословни, изключително в случай че са направени в деня, когато багажът е върнат. В случай на зародил спор от Европейския потребителски център България оферират подпомагане.

За да ползвате опцията с покриване на разноските за артикули от първа нужда, би трябвало в срок от 7 дни да подадете жалба-формуляр на уеб страницата на самолетната компания.

Ако куфарът е изгубен

Ако до 21 дни куфарът не бъде открит, се подава нова тъжба, тъй като след този период той минава в рубрика „ изгубен “ и потребителите могат да изискат отплата. Максималната сума е 1 288 специфични права на тираж (SDR), или към 1600 евро. Размерът на компенсацията зависи от цената на вредата в съответния случай. Обичайна процедура е авиокомпаниите да изплащат закрепена сума на кг изчезнал багаж.

Обезщетението се желае с нов формуляр, който се подава на сайта на превозвача. Изпратете също копие от билетите и багажните етикети, както и от попълнения PIR, а също и фотоси. Запазете си копие от жалбата.

Ако куфърът е развален

За щета на куфара оптималното обезщетение също може да достигне 1600 евро. Изберете си здрав куфар, не разчитайте на това, че може да получите обезщетение, в случай че той е от некачествени материали и се счупи или има остарели повреди. За недостатък в куфара, появил се, преди да се качите на борда, самолетната компания не носи отговорност. Добър табиет е преди всяко пътешестване да оглеждате багажа си за възможни нередности – развален цип, нарушена повърхнина или пукната ръкохватка.

Ако не сте сигурни какви са потребителските ви права в съответна обстановка, потърсете ЕПЦ България за подпомагане. Контакти с тях може да намерите на уеб страницата www.ecc.bg. Въпреки че ЕПЦ България оказва помощ (напълно безплатно) при зародили разногласия с превозвачи от европейското икономическо пространство, може да получите препоръки и за проблеми с самолетни компании от трети страни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР